Geri Dönüşüm Aşamaları

Plastik, pek çok tüketici ürününün bir bileşeni olup, imalat sanayinin çıktı ve nihai ürünlerinin çoğunu oluşturur. Bununla birlikte, bütün plastikler aynı değildir ve bu, hepsinin aynı şekilde bertaraf edilip geri dönüştürülemeyeceği anlamına gelir.

Gündelik hayatta kullanılan pek çok maddenin geri dönüşüme katılarak tekrar kullanılması doğal kaynaklarımızın gelecek nesillere kalması ve dünyamızın ekolojik dengesinin korunması bakımından önemlidir. Geri dönüşüm yapabileceğimiz pek çok alan bulunmaktadır. Bunların içinde en bilineni ve kullanılanı plastik alanındaki dönüşümdür. Plastikler bünyelerinde ham petrol, kömür ve gaz gibi maddeler bulundurur. Doğaya atıldıklarında görüntü kirliliğine neden olurlar çevredeki canlılara ve toprağa da zarar verirler. Bunun yanında plastik atıkların, normal şartlarda doğaya karışması çok uzun seneler aldığı için plastik atıkların geri dönüşümü ve önemi oldukça büyüktür.

Hayatın akışı içerisinde kullandığımız pek çok ürün aslında içerisinde plastik barındırıyor. Su içilen pet şişeler, market ve mağazalarda sıklıkla kullanılan naylon poşetler, su damacanaları ve plastik geri dönüşüm bardaklar bunlardan sadece bir kaçı. Ayrıca plastik maddeler yiyecek ve içecek endüstrisinde, inşaat ve ziraat örtülerinde, çöp ya da gübre torbalarının üretiminde kullanılmaktadır.

Plastik atıkların değerlendirilmesi konusunda biz tüketicilere ve bu konuyla ilgilenen kuruluşlara görev düşmektedir. Dönüşüm işleminin çeşitli basamakları ve çeşitleri vardır. Öncelikle bu maddelerin satın alımında, etiketlerin üzerinde geri dönüşüm işaretinin bulunmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Plastik barındıran ürünlerin kullanıcıları, bu maddeleri geri dönüşüme uygun olan çöp konteynırlarına atarak dönüşüm sürecini başlatırlar. Ayrıca plastikler normal çöpler içerisinden de ayrılarak geri dönüşüm işlemine katılabilirler.

Bundan sonraki kısım, tüketicileri değil dönüşüm fabrikalarını ilgilendiriyor. Çöp kutularından toplanan plastikler, içeriklerine göre ayrıştırılarak dönüşüme sokulmak için hazır hale getirilir. Ayrıştırma işleminden sonra, özel olarak hazırlanan makinalarda kırılıp, ufak parçalar haline getirilirler. Daha sonrasında makinalarda ufak parçalar haline getirilen plastiklerin içerilerine kullanılacaklarına alanlara bağlı olarak belli oranlarda plastik ham maddesi eklenir. Bir diğer seçenek de bu aşamada ufak parçaların eritilerek tamamen atık maddelerden oluşan bir ürün meydana getirmektir.

Geri Dönüşümün Ekonomiye ve Çevreye Katkıları Nelerdir?

Günümüzde artan plastik kullanımına ve doğal kaynakların tüketilerek azaltılmasına karşılık olarak biz tüketicilerin de dönüşüme destek olarak dünyamızın geleceğine katkıda bulunmamız gerektiğini unutmayalım.

  • Video Vimeo
  • Skills Needed Final Cut
  • Website: